Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  2. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, pszenica kamut);
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) ;
  5. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);
  6. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  7. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie);
  8. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  9. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  11. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  12. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
  13. Dwutlenek siarki;
  14. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

 

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
18.02.19 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty gouda, sałata rukola, papryka czerwona, kakao

2,6

Zupa koperkowa z zacierką

Kisiel owocowy z chrupkami

1,2,3

Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot owocowy

2,3

 

19.02.19 Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, krakowska sucha, pomidor, sałata, herbata rumiankowa

2,6

Kapuśniak

Chałka z powidłami

1,2,6

Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem, kompot owocowy

Owoc szkoła

2,3,6

 

20.02.19 Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, herbata z cytryną.

Jabłko do chrupania

2,3,4,6

 

Zupa krem z marchewki

Jogurt naturalny, herbatnik

1,2,6

Tradycyjny schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław, kompot owocowy

2,3,6

21.02.19 Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z piersi kurczaka z serem żółtym, ogórek zielony, herbata owocowa

2,6

Zupa szczawiowa

Ciasto z kaszy manny

1,2,6

Gulasz z indyka, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kalarepki i koperkiem z pestkami dyni, kompot owocowy

2,6

22.02.19 Pieczywo mieszane z masłem, sałatka jarzynowa, kawa inka

Banan 1/2 szt.

2,3,6

 

Zupa brokułowa

Budyń z kaszy jaglanej

1,6

Kotlet ziemniaczany, surówka wielowarzywna (kapusta kiszona, burak, pestki słonecznika), kompot owocowy, owoc

2,3,6