Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

 

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
17.06.19 Chlebek wiejski, zapiekany filet z indyka, ser gouda, papryka zielona, kawa inka

Banan 1/2 szt

1,7

Zupa pomidorowa z makaronem

Kisiel, morela

1,7,9

Kotlet mielony, młode ziemniaki z koperkiem, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy

1,3,7

18.06.19 Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata hibiskus

Marchewka do chrupania

1,3,7

 

Zupa krem z pieczarek

Ciasto rabarbarowe, lemoniada

1,3,7,9

Pieczone udko z kurczaka, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty, kompot z rabarbaru i truskawek
19.06.19 Bułka grahamka, pasta z makreli, ogórek małosolny, herbata z cytryną

Paluszki z buraczka

1,3,4,7

Zupa szczawiowa z ziemniakami

Serek waniliowy, truskawki

7,9

Pulpety w sosie z zielonego groszku, kasza jaglana, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot z czarnej porzeczki

1,3,7

20.06.19 WOLNE WOLNE

WOLNE

21.06.19 Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem/miód, herbata miętowa

1,7

Żurek z jajkiem

Melon, ciasto zbożowe

1,7,9

Ryż jaśminowy, gulasz warzywny, kompot jabłkowy