Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
PONIEDZIAŁEK
22.02.2021r. |
Pieczywo, masło, krakowska sucha
Ser biały Sałata rzymska, mleko z miodem ALERGENY: 1,7 |
Zupa szczawiowa
Rogalik, kiwi ALERGENY:1,7,9 |
Ryż z jabłkami i morelą, polewa waniliowa
Kompot truskawkowy Banan szkoła ALERGENY: 7 |
WTOREK
23.02.2021r. |
Płatki owsiane na mleku z tartym jabłkiem, pieczywo, masło, ser żółty, pomidor koktajlowy, ogórek zielony, herbata owocowa
ALERGENY:1,7 |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Sok Cynamonowy Raj ALERGENY;7,9 |
Klopsiki w sosie koperkowym
Kasza kuskus, surówka z czerwonej kapusty Kompot wiśniowy ALERGENY:1,3,7 |
ŚRODA
24.02.2021r. |
Pieczywo, masło, zielona pasta
Kolorowa papryka Kakao na mleku ALERGENY:1,7 |
Barszczyk czerwony zabielany
Kanapka z szynką Melon ALERGENY: 1,7,9 |
Kotlety z jajek
Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów. Sok pomarańczowy ALERGENY: 1,3, 7 |
CZWARTEK
25.02.2021r. |
Zupa mleczna z makaronem
Bułka grahamka, sałatka z jajka i szynki, kiełki rzodkiewki Herbata ziołowa ALERGENY: 1,3,7 |
Zupa ziemniaczana
Jogurt naturalny z kulkami czekoladowymi Mandarynka ALERGENY:1,7,9 |
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ryż brązowy Sałata z sosem ziołowym Kompot wieloowocowy ALERGENY:9 |
PIĄTEK
26.02.2021r. |
Sałatka z tuńczyka
Sałata masłowa, pieczywo, masło, herbata z cytryną ALERGENY: 1,4,7 |
Grecka zupa Fasolada
Grecki deser Rizogalo ALERGENY:7,9 |
Ryba po grecku,
Ziemniaki Kompot jabłkowy z goździkiem ALERGENY:4,9 |