Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

23.11.2020

Jajo na twardo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem

pieczywo, masło, krakowska sucha, pomidor, sałata kakao  na mleku

ALERGENY: 1,3,7

Zupa brokułowa z ziemniakami

Budyń waniliowy z owocami

ALERGENY:7,9

Spaghetti z sosem warzywno-mięsnym

Kompot wieloowocowy

ALERGENY:1

WTOREK

24.11.2020

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo, masło, szynka z kotła, rzodkiewka, rukola, mandarynka, herbata owocowa- hibiskus

ALERGENY:1,7

Zupa selerowa z ryżem

Ciasto drożdżowe z owocami, kakao

ALERGENY:1,3,7,9

Eskalopki z indyka pieczone, ziemniaki, kolorowa surówka

kompot jabłkowy

ALERGENY: BRAK

ŚRODA

25.11.2020

Sałatka jarzynowa, ser żółty, pieczywo, masło, sałata rzymska, kawa inka na mleku

Gruszka

ALERGENY:1,3,7,9

Zupa gulaszowa

Kanapka miś: Dzieci samodzielnie komponują kanapkę

ALERGENY:9

Kopytka z sosem pieczarkowym

surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot wiśniowy

ALERGENY:1,3,7,

CZWARTEK

26.11.2020

Zupa mleczna z makaronem gwiazdka, pieczywo, masło, pasztet, papryka czerwona, herbata z cytryną

ALERGENY:1,3,7

Żurek z ziemniakami

Koktajl „Pomarańczowa kraina”

ALERGENY:1,7,9

Klops wołowo-wieprzowy

kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem

kompot z czerwonej porzeczki

ALERGENY:1,3,7

PIĄTEK

27.11.2020

Bułka grahamka, masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,

Paluszki z buraczka, herbata z lipy z miodem

ALERGENY: 1,7

Zupa cebulowa z grzankami

Kasza jaglana zapiekana z suszonymi owocami

ALERGENY:9

Ryba duszona w sosie śmietanowym

ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

ALERGENY:4,7