Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

22.02.2021r.

Pieczywo, masło, krakowska sucha 

Ser biały 

Sałata rzymska, mleko z miodem

ALERGENY: 1,7

Zupa szczawiowa

Rogalik, kiwi

ALERGENY:1,7,9

Ryż z jabłkami i morelą, polewa waniliowa

Kompot truskawkowy

Banan szkoła

ALERGENY: 7

WTOREK

23.02.2021r.

Płatki owsiane na mleku z tartym jabłkiem, pieczywo, masło, ser żółty, pomidor koktajlowy, ogórek zielony, herbata owocowa

ALERGENY:1,7

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Sok Cynamonowy Raj

ALERGENY;7,9

Klopsiki w sosie koperkowym

Kasza kuskus, surówka z czerwonej kapusty

Kompot wiśniowy

ALERGENY:1,3,7

ŚRODA

24.02.2021r.

Pieczywo, masło, zielona pasta

Kolorowa papryka

Kakao na mleku

ALERGENY:1,7

Barszczyk czerwony zabielany

Kanapka z szynką

Melon

ALERGENY: 1,7,9

Kotlety z jajek

Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów.

Sok pomarańczowy

ALERGENY: 1,3, 7

CZWARTEK

25.02.2021r.

Zupa mleczna z makaronem

Bułka grahamka, sałatka z jajka i szynki, kiełki rzodkiewki

Herbata ziołowa

ALERGENY: 1,3,7

Zupa ziemniaczana

Jogurt naturalny z kulkami czekoladowymi

Mandarynka

ALERGENY:1,7,9

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Ryż brązowy

Sałata z sosem ziołowym

Kompot wieloowocowy

ALERGENY:9

PIĄTEK

26.02.2021r.

Sałatka z tuńczyka

Sałata masłowa, pieczywo, masło, herbata z cytryną

ALERGENY: 1,4,7

Grecka zupa Fasolada

Grecki deser Rizogalo

ALERGENY:7,9

Ryba po grecku,

Ziemniaki

Kompot jabłkowy z goździkiem

ALERGENY:4,9