Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

30.01.2022r.

 

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty salami, roszponka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
ALERGENY: 1,7
Zupa jarzynowa
Paluch z makiemALERGENY: 1,7,9
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, kompot truskawkowy

ALERGENY: 1

WTOREK

31.01.2022r.

Pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy ze śmietaną, rzodkiewka, szczypior, kakao na mleku
ALERGENY: 1,7
Zupa pieczarkowa z zacierką
Galaretka owocowa, chrupki kukurydziane.ALERGENY: 1,7,9
Schab pieczony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i kolorową papryką w oleju, kompot wiśniowy z imbirem.
ALERGENY: BRAK
ŚRODA

01.02.2022r.

Pieczywo mieszane z masłem, parówka drobiowa, jajko na twardo, ketchup, papryka żółta, kawa inka na mleku.
ALERGENY: 1,3,7
Barszcz czerwony zabielany
Kanapka z indykiem pieczonym i sałatą, jabłko do chrupaniaALERGENY: 1,7,9
Naleśniki z serem i polewą truskawkową na jogurcie naturalnym, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydzą, kompot z czerwonej porzeczki
ALERGENY: 1,3,7
CZWARTEK

02.02.2022r.

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, ogórek, herbata owocowa.
ALERGENY: 1,7
Zupa krem z białych warzyw
(kalafior, pietruszka, seler)
Shake jaglany czekoladowy, melon.ALERGENY: 7,9
Gulasz z kaszą gryczaną, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy

 

ALERGENY: BRAK

PIĄTEK

03.02.20222r.

Bułka maślana z masłem, dżem, miód, banan, herbata miętowa

ALERGENY: 1,7

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z natką pietruszki.
Dziki sok:ALERGENY: 9
Kotlety rybne z porem, ryż z zielonym groszkiem, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym, kompot jabłkowy

ALERGENY: 1,3,4,7