Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

20.01.2020

 

Buła grahamka, filet z indyka pieczony, sałata rzymska, pomidor koktajlowy, kawa inka

Winogrona

ALERGENY: 1, 7

Żurek z jajkiem

Ciasto drożdżowe z owocami

ALERGENY: 1, 3, 7, 9

Makaron penne ze szpinakiem z oliwą i posypany pestkami słonecznika oraz żółtym serem, kompot z czarnej porzeczki

Mandarynki

ALERGENY: 1, 7

WTOREK

21.01.2020

Płatki ryżowe na mleku z nutą cynamonu, pieczywo mieszane z masłem, sałatka z szynki

Herbata z cytryną

Cząstki melona

ALERGENY: 1, 7

Zupa pieczarkowa

Jogurt naturalny z musem porzeczkowym

ALERGENY: 1, 7, 9

Klopsiki duszone w sosie własnym

Ziemniaki, bukiet warzyw na parze

Kompot jabłkowy

ALERGENY: 1, 3

ŚRODA

22.01.2020

Bułka weka z masłem, twarożek zielony

słupki ogórka zielonego, herbata z kopru

ALERGENY: 1, 7

Kapuśniak z kiełbaską

Kisiel wiśniowy, sucharek

ALERGENY: 1, 9

Naleśniki z serem i polewą jogurtowo malinową

Kompot wieloowocowy

ALERGENY: 1, 3, 7

CZWARTEK

23.01.2020

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser kozi, kiełki rzodkiewki, herbata z dzikiej róży

Paluszki z buraczka

ALERGENY:1, 7

Zupa krem z soczewicy z prażonymi pestkami dyni

Sałatka owocowa

ALERGENY: 9

Gulasz z indyka z marchewką

Kasza bulgur, surówka z kiszonego ogórka

Kompot jabłkowo porzeczkowy

ALERGENY: 7

PIĄTEK

24.01.2020

Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kakao na mleku, jabłuszko do chrupania

ALERGENY: 1, 3, 7

Zupa brokułowa z ziemniakami

Koktajl na kefirze z brzoskwinią

ALERGENY: 7, 9

Zapiekanka rybna

Kompot truskawkowy

ALERGENY: 1, 3, 4