Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

14.09.2020

Pieczywo, masło, szynka, jajko gotowane na twardo, rzodkiewka, pomidor, kakao na mleku

ALERGENY:1,3,7

Zupa koperkowa z ryżem

Borówka ze śmietaną, czekolada gorzka

ALERGENY:7,9

Spaghetti z sosem bolognese

Kompot wiśniowy.

ALERGENY:1,

WTOREK

15.09.2020

Kasza manna na mleku, pieczywo, masło, dżem, miód, cząstki kiwi, herbata z dzikiej róży.

ALERGENY:1,7

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Bułka weka z twarożkiem ze szczypiorkiem.

ALERGENY:1,7,9

Gulasz z szynki w sosie curry, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot truskawkowy.

ALERGENY:BRAK

ŚRODA

16.09.2020

Pieczywo, masło, filet z indyka pieczony, serek ziarnisty, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Cząstki gruszki.

ALERGENY: 1,7

Zupa pieczarkowa z zacierkami

Budyń waniliowy, morela.

ALERGENY:1,7,9

Filet z morszczuka pieczony z warzywami

Ziemniaki, sałata ze śmietaną,

 kompot jabłkowy.

ALERGENY:7,9

CZWARTEK

17.09.2020

Płatki owsiane na mleku, pieczywo, masło, ser żółty, ogórek, sałata, herbata z kopru.

ALERGENY:1,7

Zupa kalafiorowa z ryżem

Serek waniliowy z ananasem.

ALERGENY:7,9

Kotlet pożarski

Ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty,

Kompot śliwkowy

ALERGENY:1,3

PIĄTEK

18.09.2020

Pieczywo, masło, jajecznica na szczypiorku, pomidor, kawa inka na mleku,

Paluszki z kalarepy do chrupania.

ALERGENY:1,3,7

Barszczyk czerwony z ziemniakami

Chałka, mus z przetartych bananów i truskawek

ALERGENY:1,9

Pierogi leniwe, surówka z marchwi i jabłek

Kompot z czarnej porzeczki.

ALERGENY:1,3,7