Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
PONIEDZIAŁEK
12.06.2023 r.
|
Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, twarożek z rzodkiewką, ogórek zielony, herbata ziołowa
ALERGENY: 1,7
|
Zupa krem z brokuła z serem mozzarella posypany płatkami migdałowymi Mus owocowy: banan, truskawka, ALERGENY: 7,9,8 |
Makaron łazanki z mięsem mielonym wieprzowym i kiełbaską z kapustą kiszoną i młodą z cebulką, kompot wieloowocowy Owoc szkoła ALERGENY: 1 |
WTOREK
13.06.2023 r.
|
Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, roszponka, rzodkiew biała tarta, herbata ziołowa, jogurt owocowy ALERGENY: 1,7 |
Zupa pieczarkowa z makaronem, zabielana z natką pietruszki Budyń malinowy, herbatnik ALERGENY: 1,7,9 |
Paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z kiszonego ogórka z żółtą papryką i czerwoną cebulą w oleju, kompot jabłkowo-wiśniowy
ALERGENY: 1,3,4,7 |
ŚRODA
14.06.2023 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pasztet, ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną
ALERGENY: 1,3,7 |
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, zabielana Jogurt naturalny z kulkami czekoladowymi. ALERGENY: 1,3,7,9 |
Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem, jarmużem i cebulką, kasza pęczak, surówka z buraczka z jabłkiem w oleju, kompot truskawkowy ALERGENY: 1,7 |
CZWARTEK
15.06.2023 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z sera białego z gotowaną marchewką, szczypiorek do posypania, papryka czerwona, kawa inka na mleku ALERGENY: 1,7 |
Grysik na rosole z kaszą manną i natką pietruszki Zapiekane jabłka pod kruszonką, kefir do picia.
ALERGENY: 1,7,9 |
Bitka schabowa z majerankiem, ziemniaki, sałata w śmietanie ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kompot wieloowocowy
ALERGENY: 7 |
PIĄTEK
09.06.2023 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata ziołowa.
ALERGENY: 1,7 |
Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbaską z nutą majeranku. Kisiel owocowy ALERGENY: 9 |
Ryż zapiekany z jabłkiem i żurawiną, posypany cynamonem, polewa waniliowa na bazie jogurtu greckiego, kompot z czarnej porzeczki.
ALERGENY: 7 |