Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

23.05.2022r.

Pieczywo40g, masło5g, ser żółty30g, sałata5g, ogórek zielony10g, herbata ziołowa180ml, banan50g.
ALERGENY:1,7
Zupa z zielonego groszku(220ml)
(włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, śmietana)
Ciasto drożdżowe z rabarbarem.(50g)
ALERGENY:1,3,7,9
Makaron z sosem mięsno pomidorowym ze świeżą bazylią i serem żółtym250g,
kompot z agrestu200ml.
ALERGENY: 1,7
WTOREK

24.05.2022r.

Kasza manna na mleku(150ml)
z musem malinowym20g, pieczywo30g, masło5g, szynka20g, pomidor10g, herbata owocowa180ml.
ALERGENY;1,7
Zupa krem z kukurydzy z natką pietruszki(220ml)
(kukurydza, włoszczyzna, śmietana, masło, natka pietruszki)
Serek homogenizowany100g z brzoskwinią20g i herbatnikiem 2szt.
ALERGENY: 1,7,9
Sztuka mięsa100g w sosie pieczeniowym30g, ziemniaki pure150g, surówka z młodej kapusty z koperkiem80g
kompot z wiśni 150ml

ALERGENY:BRAK

ŚRODA

25.05.2022r.

Pieczywo40g, masło5g, parówka cielęca50g, ketchup5g, papryka10g, herbata z cytryną180ml.
Jabłko50g
ALERGENY:1,7
Botwinka z jajkiem220ml
(włoszczyzna, boćwina, ziemniaki, jajko, śmietana)
Kanapka z pasztetem
(pieczywo, 20g, masło5g, pasztet20g)

ALERGENY: 1,7,9

Pierogi leniwe ze śmietaną180g
(ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna, jaja, cukier, śmietana)
Surówka z marchewki i jabłkiem100g
woda z cytryną150ml
ALERGENY:1,3,7
CZWARTEK

26.05.2022r.

 

Płatki owsiane na mleku150ml
Pieczywo30g, masło5g, jajo na twardo50g
Pomidor10g, szczypiorek5g, herbata owocowa180g
ALERGENY:1,3,7
Zupa neapolitańska z makaronem220ml
(włoszczyzna, śmietana 30%, żółtko z jajek, makaron, ser żółty, natka pietruszki)
Mleko acidofilne
ALERGENY:1,3,7,9
Kurczak pieczony100g
ziemniaki z koperkiem150g
sałata ze śmietaną60g, kompot z jabłek i rabarbaru150ml

ALERGENY: 7

PIĄTEK

27.05.2022r.

Pieczywo40g, masło5g, pasta twarogowa60g
(ser twarogowy, ser feta, brokuł gotowany) , pomidor koktajlowy20g, sałata roszponka5g, herbata z cytryną180ml
ALERGENY: 1,7
Zupa kalafiorowa z koperkiem220ml
(włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, śmietana, koperek)
Dziki sok: Pyłek
(jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma)150ml
ALERGENY: 7,9
Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym80g/30g, ryż150g , surówka z czerwonej kapusty100g, kompot ze śliwek150ml

ALERGENY: 1,3,4