Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

02.12.2019

Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, serek wiejski, szczypiorek, ogórek zielony, kakao.

Jabłuszko ½ szt

ALERGENY: 1, 7

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Ciasto biszkoptowe.

ALERGENY: 1, 3, 7, 9

Spaghetti z sosem mięsno pomidorowym ze szpinakiem.

Kompot wiśniowy z imbirem

ALERGENY: 1

WTOREK

03.12.2019

Kasza jaglana na mleku z musem truskawkowym

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,

Jajko na twardo ½ szt,

Plasterki rzodkiewki,

Herbata ziołowa

ALERGENY: 1, 3, 7

Rosół z makaronem

Wafel ryżowy, koktajl Szreka

ALERGENY: 1, 3, 9

Gulasz

Kasza gryczana

Surówka z kiszonych ogórków

Kompot jabłkowy

ALERGENY: BRAK

ŚRODA

04.12.2019

Pieczywo mieszane z masłem, pieczeń drobiowa z pieczarkami

Sałata, ogórek kiszony

Herbata czarna z cytryną

ALERGENY: 1, 3, 7

Grochówka

Legumina z kaszy manny z musem wiśniowym

ALERGENY: 1, 7, 9

Gołąbki bez zawijania.

Sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

ALERGENY: 9

CZWARTEK

05.12.2019

Płatki jęczmienne na mleku s suszoną figą

Rogalik z masłem, powidła śliwkowe, miód

Herbata z czarnego bzu

Melon

ALERGENY: 1, 3, 7

Zupa ogórkowa

 Sok jabłkowy, paluszki z sezamem

ALERGENY: 1, 7, 9, 11

Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, Buraczki zasmażane

Kompot truskawkowy

ALERGENY: 7

PIĄTEK

06.12.2019

 

Pieczywo mieszane z masłem, Kolorowy twarożek

Rukola

Kawa inka

Paluszki z buraczka

ALERGENY: 1, 7

Zupa krem z białych warzyw

Bułeczka drożdżowa, +OWOC

ALERGENY:1, 3, 7, 9

Ryba po grecku z ziemniakami.

Kompot z czarnej porzeczki

ALERGENY: 1, 3, 4