Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

25.10.2021r.

Pieczywo, masło, parówka drobiowa, ser żółty, pomidor, kakao na mleku

Winogrona

Zupa jaglana

Serek wiejski z musem wiśniowym

Makaron penne z zielonym sosem SHREKA

Kompot truskawkowy

WTOREK

26.10.2021r.

Kasza kukurydziana na mleku z suszoną śliwką

Pieczywo, masło, schab wielkopolski, sałata rukola, ogórek zielony, herbata malinowa

Rosół z makaronem

Babka, koktajl truskawkowy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem brązowym

surówka z buraczków

Kompot z owoców mieszanych

ŚRODA

27.10.2021r.

Pieczywo, masło, pasta mięsna, jajko na twardo, sałata masłowa, kiełki brokuła,

Kawa inka na mleku

Zupa grochowa z ziemniakami

Kanapka z twarożkiem ze szczypiorkiem

Ryba panierowana w płatkach migdałowych, ziemniaki, surówka colesław
CZWARTEK

28.10.2021r.

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo, masło, ser twarogowy z jogurtem greckim, szczypiorek, plasterki rzodkiewki Pieczarkowa z zacierką

Galaretka owocowa, kiwi

Kotlet mielony

ziemniaki z koperkiem,

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

kompot jabłkowy

PIĄTEK

29.10.2021r.

Pieczywo, masło, sałatka ziemniaczana

Ser żółty salami, mleko z miodem

Zupa ogórkowa

Dziki sok – Różowa Pantera

Naleśniki z jabłkami, polewą waniliową, surówka z selera z rodzynkami w śmietanie, kompot wiśniowy