Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

19.09.2022r.

 

Pieczywo mieszane z masłem65g, kiełbasa krakowska extra20g, pomidor10g, sałata5g, kakao na mleku180ml
ALERGENY: 1,7
Zupa jarzynowa z ziemniakami200ml
Kisiel truskawkowy150ml z biszkoptem 1szt
(wyrób własny),
ALERGENY:1,7,9
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą200g
Kompot180ml
Jabłko1szt

ALERGENY: 1

WTOREK

20.09.2022r.

Płatki czekoladowe na mleku220ml, pieczywo mieszane z masłem35g, ser żółty15g, roszponka5g, ogórek10g, herbata owocowa180ml
ALERGENY:1,7
Zupa szpinakowa z ziemniakami200ml
Jogurt owocowy150g, arbuz50g

ALERGENY:7,9

Gulasz z papryką80g, kasza gryczana150g, surówka z kapusty z kiszonym ogórkiem i kukurydzą w oleju100g kompot180ml

ALERGENY: BRAK

ŚRODA

21.09.2022r.

Pieczywo mieszane z masłem55g, polędwica sopocka20g, serek ziarnisty50g, rzodkiewki do chrupania10g, herbata miętowa z cytryną i miodem180ml

ALERGENY: 1,7

Krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki200ml
Kanapka z serkiem waniliowym i kiwi120g

 

ALERGENY: 1,7,9

Schab pieczony100g, ziemniaki z koperkiem150g, mizeria ze szczypiorkiem w jogurcie greckim80g, kompot180m
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą200g
Kompot180ml
Jabłko1szt
ALERGENY: 7
CZWARTEK

22.09.2022r.

Kasza manna na mleku220ml, pieczywo mieszane z masłem35g, pasta jajeczna z ziarnami słonecznika80g, pomidorki koktajlowe10g, herbata z cytryną180ml
ALERGENY:1,3,7
Zupa pomidorowa z makaronem200ml
Sałatka owocowa150g
(ananas, borówki, jabłko, banan)
Chrupki kukurydziane3szt

ALERGENY: 1,7,9

Kotlet pożarski panierowany w płatkach owsianych100g
( z mielonego mięsa drobiowego)
Ziemniaki140g, sałata ze śmietaną80g, kompot180ml
ALERGENY: 1,3,7
PIĄTEK

23.09.20222r.

Pieczywo mieszane z masłem65g, twarożek ze szczypiorkiem60g, słupki ogórka i marchewki do chrupania20g, herbata owocowa180ml
ALERGENY:1,
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami200ml
Dziki sok: Słoneczny
(jabłko, marchew, cukinia, cytryna)
ALERGENY: 7,9
Pulpety rybne80g w sosie koperkowym30g, kasza kuskus150g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką w oleju60g, kompot180ml
ALERGENY: 1,3,4,7