Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
PONIEDZIAŁEK
30.01.2022r.
|
Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty salami, roszponka, pomidor, herbata z cytryną i miodem. ALERGENY: 1,7 |
Zupa jarzynowa Paluch z makiemALERGENY: 1,7,9 |
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, kompot truskawkowy
ALERGENY: 1 |
WTOREK
31.01.2022r. |
Pieczywo mieszane z masłem, ser twarogowy ze śmietaną, rzodkiewka, szczypior, kakao na mleku ALERGENY: 1,7 |
Zupa pieczarkowa z zacierką Galaretka owocowa, chrupki kukurydziane.ALERGENY: 1,7,9 |
Schab pieczony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i kolorową papryką w oleju, kompot wiśniowy z imbirem. ALERGENY: BRAK |
ŚRODA
01.02.2022r. |
Pieczywo mieszane z masłem, parówka drobiowa, jajko na twardo, ketchup, papryka żółta, kawa inka na mleku. ALERGENY: 1,3,7 |
Barszcz czerwony zabielany Kanapka z indykiem pieczonym i sałatą, jabłko do chrupaniaALERGENY: 1,7,9 |
Naleśniki z serem i polewą truskawkową na jogurcie naturalnym, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydzą, kompot z czerwonej porzeczki ALERGENY: 1,3,7 |
CZWARTEK
02.02.2022r. |
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, ogórek, herbata owocowa. ALERGENY: 1,7 |
Zupa krem z białych warzyw (kalafior, pietruszka, seler) Shake jaglany czekoladowy, melon.ALERGENY: 7,9 |
Gulasz z kaszą gryczaną, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy
ALERGENY: BRAK |
PIĄTEK
03.02.20222r. |
Bułka maślana z masłem, dżem, miód, banan, herbata miętowa
ALERGENY: 1,7 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z natką pietruszki. Dziki sok:ALERGENY: 9 |
Kotlety rybne z porem, ryż z zielonym groszkiem, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym, kompot jabłkowy
ALERGENY: 1,3,4,7 |