Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

12.06.2023 r.

 

Pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, twarożek z rzodkiewką, ogórek zielony, herbata ziołowa

ALERGENY: 1,7

 

Zupa krem z brokuła z serem mozzarella posypany płatkami migdałowymi
Mus owocowy: banan, truskawka,

ALERGENY: 7,9,8

Makaron łazanki z mięsem mielonym wieprzowym i kiełbaską z kapustą kiszoną i młodą z cebulką, kompot wieloowocowy
Owoc szkoła
ALERGENY: 1
WTOREK

13.06.2023 r.

 

Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, roszponka, rzodkiew biała tarta, herbata ziołowa, jogurt owocowy
ALERGENY: 1,7
Zupa pieczarkowa z makaronem, zabielana z natką pietruszki
Budyń malinowy, herbatnik

ALERGENY: 1,7,9

Paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z kiszonego ogórka z żółtą papryką i czerwoną cebulą w oleju, kompot jabłkowo-wiśniowy

ALERGENY: 1,3,4,7

ŚRODA

14.06.2023 r.

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pasztet, ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną

ALERGENY: 1,3,7

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, zabielana
Jogurt naturalny z kulkami czekoladowymi.

ALERGENY: 1,3,7,9

Potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem, jarmużem i cebulką, kasza pęczak, surówka z buraczka z jabłkiem w oleju, kompot truskawkowy
ALERGENY: 1,7
CZWARTEK

15.06.2023 r.

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z sera białego z gotowaną marchewką, szczypiorek do posypania, papryka czerwona, kawa inka na mleku
ALERGENY: 1,7
Grysik na rosole z kaszą manną i natką pietruszki
Zapiekane jabłka pod kruszonką, kefir do picia.

 

ALERGENY: 1,7,9

Bitka schabowa z majerankiem, ziemniaki, sałata w śmietanie ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kompot wieloowocowy

 

ALERGENY: 7

PIĄTEK

09.06.2023 r.

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata ziołowa.

ALERGENY: 1,7

Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbaską z nutą majeranku.
Kisiel owocowy 

ALERGENY: 9

Ryż zapiekany z jabłkiem i żurawiną, posypany cynamonem, polewa waniliowa na bazie jogurtu greckiego, kompot z czarnej porzeczki.

ALERGENY: 7