Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
PONIEDZIAŁEK
23.05.2022r. |
Pieczywo40g, masło5g, ser żółty30g, sałata5g, ogórek zielony10g, herbata ziołowa180ml, banan50g. ALERGENY:1,7 |
Zupa z zielonego groszku(220ml) (włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, śmietana) Ciasto drożdżowe z rabarbarem.(50g) ALERGENY:1,3,7,9 |
Makaron z sosem mięsno pomidorowym ze świeżą bazylią i serem żółtym250g, kompot z agrestu200ml. ALERGENY: 1,7 |
WTOREK
24.05.2022r. |
Kasza manna na mleku(150ml) z musem malinowym20g, pieczywo30g, masło5g, szynka20g, pomidor10g, herbata owocowa180ml. ALERGENY;1,7 |
Zupa krem z kukurydzy z natką pietruszki(220ml) (kukurydza, włoszczyzna, śmietana, masło, natka pietruszki) Serek homogenizowany100g z brzoskwinią20g i herbatnikiem 2szt. ALERGENY: 1,7,9 |
Sztuka mięsa100g w sosie pieczeniowym30g, ziemniaki pure150g, surówka z młodej kapusty z koperkiem80g kompot z wiśni 150ml ALERGENY:BRAK |
ŚRODA
25.05.2022r. |
Pieczywo40g, masło5g, parówka cielęca50g, ketchup5g, papryka10g, herbata z cytryną180ml. Jabłko50g ALERGENY:1,7 |
Botwinka z jajkiem220ml (włoszczyzna, boćwina, ziemniaki, jajko, śmietana) Kanapka z pasztetem (pieczywo, 20g, masło5g, pasztet20g) ALERGENY: 1,7,9 |
Pierogi leniwe ze śmietaną180g (ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna, jaja, cukier, śmietana) Surówka z marchewki i jabłkiem100g woda z cytryną150ml ALERGENY:1,3,7 |
CZWARTEK
26.05.2022r.
|
Płatki owsiane na mleku150ml Pieczywo30g, masło5g, jajo na twardo50g Pomidor10g, szczypiorek5g, herbata owocowa180g ALERGENY:1,3,7 |
Zupa neapolitańska z makaronem220ml (włoszczyzna, śmietana 30%, żółtko z jajek, makaron, ser żółty, natka pietruszki) Mleko acidofilne ALERGENY:1,3,7,9 |
Kurczak pieczony100g ziemniaki z koperkiem150g sałata ze śmietaną60g, kompot z jabłek i rabarbaru150ml ALERGENY: 7 |
PIĄTEK
27.05.2022r. |
Pieczywo40g, masło5g, pasta twarogowa60g (ser twarogowy, ser feta, brokuł gotowany) , pomidor koktajlowy20g, sałata roszponka5g, herbata z cytryną180ml ALERGENY: 1,7 |
Zupa kalafiorowa z koperkiem220ml (włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, śmietana, koperek) Dziki sok: Pyłek (jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma)150ml ALERGENY: 7,9 |
Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym80g/30g, ryż150g , surówka z czerwonej kapusty100g, kompot ze śliwek150ml
ALERGENY: 1,3,4 |