Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

10.05.2021r.

Pieczywo, masło, szynka z kotła, twarożek wiejski, papryka kolorowa, herbata ziołowa

Banan ½ szt

ALERGENY:1,7

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Jogurt owocowy, biszkopcik

ALERGENY:1,7,9

Chili con carne z ryżem,

Kompot wiśniowy

ALERGENY:BRAK

WTOREK

11.05.2021r.

Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo, masło, ser żółty salami, pomidor, sałata masłowa, herbata owocowa

ALERGENY:1,7

Zupa ogórkowa

Chałka, melon

ALERGENY:7,9

Sztuka mięsa duszona, ziemniaki, bukiet warzyw na parze

kompot truskawkowy

ALERGENY:BRAK

ŚRODA

12.05.2021r.

Bułka grahamka, masło, parówka z szynki, ketchup, pomidor koktajlowy, sałata roszponka, kakao na mleku

Słupki marchewki do chrupania

ALERGENY:1,3,7

Zupa grochowa

Kanapka z pastą z tuńczyka posypana szczypiorkiem

ALERGENY:1,3,7,9

Pierogi leniwe

surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem

kompot śliwkowy

ALERGENY:1,3,7

CZWARTEK

13.05.2021r.

Kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo, masło,

Schab wielkopolski, ogórek, rukola,

Paluszki z buraczka, herbata z cytryną

ALERGENY:1,7

Zupa pomidorowa z ryżem

Koktajl :

ZIELONA LEMONIADA

ALERGENY:1,3,7,9

Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórka ze szczypiorkiem

kompot z czerwonej porzeczki

ALERGENY:7

PIĄTEK

14.05.2021r.

Pieczywo, masło, sałatka wiosenna

papryka zielona,

kawa inka na mleku

ALERGENY:1,3,7

Zupa pieczarkowa z makaronem

Kisiel z tartym jabłkiem

ALERGENY:1,7,9

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka

Kompot jabłkowy

ALERGENY:1,3,4