Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

21.10.2019

Pieczywo mieszane z masłem, schab wielkopolski pieczony, papryka, kawa inka
Banan ½ szt.

ALERGENY: 1, 7

Zupa ogórkowa
Melon, chrupki kukurydziane

ALERGENY: 7, 9

Makaron kolorowy z serem
Kompot wieloowocowy

ALERGENY: 1,7

WTOREK

22.10.2019

 

Jaglanka
Pieczywo mieszane z masłem, jajko w sosie
Herbata miętowa
Paluszki z buraczka

ALERGENY: 1,3,7

 

Zupa krem z dyni
Chałka z rodzynkami i masłem, kiwi ½ szt

ALERGENY: 1,7 ,9

Schabowy z ziemniakami
Surówka z kapusty
Kompot truskawkowy

ALERENY: 1,3

ŚRODA

23.10.2019

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, sałatka z pomidorów
Kakao
Jabłko ½ szt

ALERGENY: 1,7

Zupa ryżowa

DZIEŃ FIOLETOWY
(dzieci samodzielnie przygotowują ciasto ze śliwkami)

ALERGENY: 7,9 ,3

Kolorowy kociołek,
Ziemniaki z koperkiem
Kompot wiśniowy

ALERGENY: BRAK

CZWARTEK

24.10.2019

Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, sałata, papryka czerwona, herbata z cytryną

ALERGENY: 1,7

Zupa porowo ziemniaczana

Jogurt owocowy, sucharek

ALERGENY: 7,9

Pulpety rybne w sosie koperkowym, kasza kuskus
Surówka z kiszonego ogórka
Kompot jabłkowy

ALERGENY: 1,3,4,7

PIĄTEK

25.10.2019

Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem
Kawa inka
Marchewka do chrupania

ALERGENY: 1,3,7

Zupa fasolowa z kiełbasą
Polenta z kaszy kukurydzianej z malinami

ALERGENY: 1,7,9

Knedle ze śliwką
Polewa waniliowa
Kompot wieloowocowy

ALERGENY: 1,3,7