Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.

Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

05.02.2024 r.

 

Bułka weka z masłem, parówka drobiowa z ketchupem, zielona papryka i ogórek do chrupania, herbata z lipy.

ALERGENY: 1,7

Zupa szpinakowa z ziemniakami i koperkiem zabielana
Ciasto drożdżowe z owocami.

 

ALERGENY: 1,3,7,9

Spaghetti z sosem pomidorowym z mięsem i włoszczyzną, świeżą bazylią i żółtym serem.
Mix sałat z pestkami słonecznika i oliwą, herbata malinowa.

ALERGENY: 9

WTOREK

06.02.2024 r.

 

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka i jajka w majonezie ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.
ALERGENY: 1,3,4,7
Rosół z makaronem i natką pietruszki
Pucharek twarogowy z kawałkami brzoskwini posypany tartą czekoladą.

ALERGENY: 7,9, 8

Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki pure z koperkiem, marchewka mini z masłem klarowanym i sezamem, kompot jabłkowo-agrestowy.
ALERGENY: 7,11
ŚRODA

07.02.2024 r.

Pieczywo mieszane z masłem, pilaw z gotowanego kurczaka, czerwona papryka, kakao na mleku,

ALERGENY: 1,3,7,8,9

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami
Jabłka zapiekane pod kruszonką.

ALERGENY: 9

 

Gulasz mięsno -warzywny
(szynka kulka, cukinia, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, fasola biała), kopytka, kompot jabłkowo-wiśniowy

ALERGENY: 1,3,

CZWARTEK

08.02.2024 r.

Pieczywo mieszane z masłem, szynka, ser żółty, pomidor koktajlowy, rukola, mleko z miodem.

 

ALERGENY: 1,7,

Zupa jaglana z koperkiem
Koktajl truskawkowy na maślance, chrupki kukurydziane

 

ALERGENY: 7,9

Nugetsy drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi, z kukurydzą i porem z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy.

ALERGENY: 1,3,7

PIĄTEK

09.02.2024 r.

Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa SHREKA
(z gotowanym brokułem), pomidorki koktajlowe, paluszki z buraczka, herbata rumiankowa.

ALERGENY: 1,7

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami
Dziki sok: Kaprys
(jabłko, marchew, pomarańcza, burak)

 

ALERGENY: 9

Makaron z serem i polewą truskawkową, banan, kompot z czerwonej porzeczki

ALERGENY: 1,7