Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, informujemy o alergenach, występujących w posiłkach.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek, rozmaryn.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
W przypadku diet używane są przyprawy, które według producenta nie zawierają śladowych ilości alergenów.
Aktualna lista posiłków serwowana w tym tygodniu w naszym przedszkolu:
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
PONIEDZIAŁEK
05.02.2024 r.
|
Bułka weka z masłem, parówka drobiowa z ketchupem, zielona papryka i ogórek do chrupania, herbata z lipy.
ALERGENY: 1,7 |
Zupa szpinakowa z ziemniakami i koperkiem zabielana Ciasto drożdżowe z owocami.
ALERGENY: 1,3,7,9 |
Spaghetti z sosem pomidorowym z mięsem i włoszczyzną, świeżą bazylią i żółtym serem. Mix sałat z pestkami słonecznika i oliwą, herbata malinowa. ALERGENY: 9 |
WTOREK
06.02.2024 r.
|
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka i jajka w majonezie ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, kawa inka na mleku. ALERGENY: 1,3,4,7 |
Rosół z makaronem i natką pietruszki Pucharek twarogowy z kawałkami brzoskwini posypany tartą czekoladą. ALERGENY: 7,9, 8 |
Pieczone udko z kurczaka, ziemniaki pure z koperkiem, marchewka mini z masłem klarowanym i sezamem, kompot jabłkowo-agrestowy. ALERGENY: 7,11 |
ŚRODA
07.02.2024 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, pilaw z gotowanego kurczaka, czerwona papryka, kakao na mleku,
ALERGENY: 1,3,7,8,9 |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami Jabłka zapiekane pod kruszonką. ALERGENY: 9
|
Gulasz mięsno -warzywny (szynka kulka, cukinia, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, fasola biała), kopytka, kompot jabłkowo-wiśniowy ALERGENY: 1,3, |
CZWARTEK
08.02.2024 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, szynka, ser żółty, pomidor koktajlowy, rukola, mleko z miodem.
ALERGENY: 1,7, |
Zupa jaglana z koperkiem Koktajl truskawkowy na maślance, chrupki kukurydziane
ALERGENY: 7,9 |
Nugetsy drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi, z kukurydzą i porem z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy.
ALERGENY: 1,3,7 |
PIĄTEK
09.02.2024 r. |
Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa SHREKA (z gotowanym brokułem), pomidorki koktajlowe, paluszki z buraczka, herbata rumiankowa. ALERGENY: 1,7 |
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Dziki sok: Kaprys (jabłko, marchew, pomarańcza, burak)
ALERGENY: 9 |
Makaron z serem i polewą truskawkową, banan, kompot z czerwonej porzeczki
ALERGENY: 1,7 |